تفاوت ورزش هوازی و غیر هوازی، اهمیت و دانستن این تفاوت ها به این خاطر است، چگونه تمرین های مربوط به آن ها را انجام دهید. انتخاب ورزش هوازی و غیر هوازی بسته به سلیقه و شرایط فرد دارد، برخی از افراد طرفدار وزنه برداری و برخی دیگر طرفدار ورزش های قلبی و عروقی هستند. هر دو نوع ورزش هوازی و بی هوازی برای بدن مفید هستند، اگر چه هر کدام به طریق مختلف باعث سلامتی افراد می شوند. ما در این مقاله قصد داریم تفاوت ورزش هوازی و غیر هوازی را برای شما شرح دهیم .
ورزش هوازی
به تمام ورزش هایی که به طور مستمر و مدت طولانی ( بیش از ۲۵ دقیقه ) انجام می شوند را تمرینات هوازی می گویند. به عبارتی دیگرهر گونه ورزشی که فعالیت ریه، قلب و عضلات شما را زیاد کند تا شما به مدت طولانی تر به ورزش ادامه دهید هوازی محسوب می شود .
در هنگام ورزش هوازی سیستم قلبی و عروقی بدن بهبود می یابد. با تسریع جریان خون و تنفس، چربی سوزی بدن تسهیل می یابد. بنابراین اگر هدف شما کاهش وزن است، این نوع تمرین توصیه می شود. از دیگر مزایای ورزش هوازی می توان به بهبود عزت نفس، کاهش استرس و دفع سموم از طریق تعریق و تنفس اشاره کرد.
ورزش هایی از قبیل : دویدن، پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری، رقص، بوکس، اسکیت و … .
ورزش غیرهوازی (بی هوازی)
به تمام ورزش هایی که به مدت کوتاه(کمتر از۲دقیقه) و با شدت بیشتری انجام شود، تمرینات غیر هوازی گفته می شود. هدف اصلی این ورزش ساختن توده عضلانی می باشد. این نوع ورزش باعث کاهش وزن و افزایش سوخت و ساز بدن می شود و بیشتر از ورزش هوازی به سوختن چربی بدن کمک می کند.
تمرینات غیر هوازی برای پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی، کمر درد، آرتروز، شکل و فرم دادن به بدن کمک می کنند. ورزش های این گروه شامل وزنه برداری و هر ورزش سنگینی که به دمبل و وزنه نیاز دارد می باشد
تفاوت های ورزش هوازی و بی هوازی
معنی واژه بی هوازی به طور ساده، در واقع همان بدون اکسیژن می باشد. در فعالیت های بی هوازی، بدن بدون استفاده از اکسیژن، سعی بر تولید انرژی برای ادامه تمرینات ورزشی دارد. به طور کلی می توان گفت، فعالیت هوازی برای مدت طولانی تر و درسطح متوسطی انجام می شود، در نقطه مقابل فعالیت بی هوازی برای مدت زمان کوتاه تر و با شدت بیشتری صورت می گیرد.
یک روش ساده ای وجود دارد، تا شما متوجه شوید فعالیت شما از کدام نوع است.اگر هنگام تمرین کردن بتوانید صحبت کنید فعالیت شما از نوع هوازی، و اگر نتوانید صحبت کنید و نفس نفس بزنید، فعالیت شما بی هوازی است، به همین آسانی !
شباهت های ورزش هوازی و بی هوازی
شواهد ها بر این حاکی است، هر دو نوع ورزش هوازی و بی هوازی برای سیستم قلبی – عروقی مفید می باشند. هر دو نوع تمرین به تقویت عضلات قلب، افزایش و بهبود گردش خون، افزایش متابولیسم بدن و کمک به کنترل و مدیریت وزن می کند . علاوه بر آن، انواع ورزش هوازی و بی هوازی احتمال، خطر ابتلا به بیماری هایی که در زیر آمده است را کاهش می دهد :
- برخی از سرطان ها
- بیماری های قلبی و عروقی
- دیابت نوع ۲
- زوال عقل
- افسردگی
- اضطراب
چند روز از هفته ورزش هوازی و بی هوازی انجام دهیم؟
به طور کلی باید شما زیر نظر یک مربی خوب مانند باشگاه بهار امینی این ورزش ها را انجام دهید، زیرا برای هر سن زمان های متفاوتی وجود دارد. افراد بزرگسال حداقل ۲ تا ۳ روز در هفته ، یا به عبارتی ۱۰۰ تا ۳۰۰ دقیقه فعالیت هوازی متوسط و شدید انجام دهند. فعالیت های متوسط هوازی شامل دوچرخه سواری آرام و پیاده روی، فعالیت شدید هوازی شامل دوچرخه سواری سریع و دویدن با مسافت های طولانی است.
برای ورزش های غیر هوازی توصیه می شود حداقل دو روز در هفته، با شدت متوسط یا بالا داشته باشند. برای مثال تمرین هایی مانند مقاومتی و وزنه زدن مورد نظر است. در هنگام تمرینات بهتر است تمرکز روی عضلات پایین یا بالا تنه نباشد و تمام گروه های اصلی عضلانی را در برگیرد.
فواید و خطرات ورزش هوازی
به طور کلی، انجام تمرینات هوازی باعث گردش خون، افزایش ضربان قلب و تعداد تنفس می شوند، همچنین باعث تقویت ریه ها و حفظ سلامت قلبی و عروقی می شوند.
رایج ترین این فواید عبارتند از :
- کاهش فشار خون
- افزایش سیستم ایمنی بدن
- بهبود کیفیت خواب
- تاثیر مثبت روی خلق وخو
- کاهش فشار خون
- کمک به مدیریت وزن
طبق نتایج یک پژوهش، نشان داد ورزش های هوازی خطر ابتلا به مرگ و میر را در افرادی که هفته ای دو تا سه بار ورزش می کنند به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. به طور کلی می توان گفت ورزش های هوازی برای بسیاری از افراد مفید است. با این حال، افرادی که مبتلا به بیماری هایی که در زیر اشاره می کنیم، هستند باید قبل از شروع ورزش با پزشک خود مشورت کنند :
- کسانی که احتمال بیماری های قلبی و عروقی در آن ها بالاست
- کسانی که دچار سکته مغزی شدند و در حال بهبود می باشند
معمولا پزشک برای این دسته از افراد ورزش های خاص و محدودیت های معقولی، برای انجام تمرینات هوازی در نظر می گیرد. کسانی که کم تحرک هستند، باید به تدریج فعالیت خود را افزایش دهند، زیرا با شروع ورزش های هوازی به مدت طولانی و با شدت زیاد، آسیب جبران ناپذیری به بدن وارد می شود.
فواید و خطرات ورزش های بی هوازی
یکی از مهمترین فواید ورزش هوازی، ساختن توده عضلانی است، همچنین باعث افزایش کالری سوزی در افراد می شود و برای افرادی که می خواهند چربی بدن شان را کاهش دهند، گزینه مناسب تری باشد. ورزش های غیر هوازی برای افزایش تراکم استخوان،ساختن و حفظ عضلات مؤثرمی باشد. این نوع فعالیت به قدرت بدنی بالاتری نیاز دارد، بنابراین، قبل از شروع تمرینات از بالا بودن آمادگی جسمانی خود اطمینان حاصل کنید. برای انجام تمرینات بی هوازی باید از یک مربی باتجربه کمک بگیرید و زیر نظر مربی تمرینات را انجام دهید، تا با انجام دادن نادرست تمرینات آسیبی به بدنتان وارد نکنید. شما می توانید با کمک از مربیان با تجربه مجموعه ورزشی بانوان بهارخطر این احتمال را کاهش دهید.
بدون دیدگاه